Works nearing completion at Maison Frie au Four

May 19, 2016 / 

Works at Maison Frie au Four have been making rapid progress. The project is intricate but requires a very quick turnaround – from planning to drafting to construction – all has had to be condensed into the shortest time frame possible in order to have the building ready for a wedding… in a few weeks’ time!

Main Contractor R G Phillips are on target with all the structure in place and work on the external finishes well underway.

In our first photo the North elevation facing the lawn is ready to receive vertical timber cladding which will ‘silver’ over time and features a secret door into the garage. The roof has been finished with reclaimed natural slate, which combines with the larch and granite resulting in a building of traditional materials, referencing the main house and historic outbuildings of the hamlet in an exciting contemporary way.

This photograph of the front elevation shows how Design Director Oliver Westgarth has composed the extension as a series of interlinked masses, playing on a number of vernacular shapes and materials.

01The two storey pitched roof garage and store rooms (left) are  partly stone and partly timber clad, the back entrance and boot room (right) – with all-important ornamental cat flap! – are linked by a frameless glass box which floods the boot room and corridor with light. The bespoke frameless glass box will be one of the last elements to be installed.

03An asymmetrical window overlooks the drive from the first floor storage room, and is the focal point of the front elevation of the garage. It references a similar window on the previously completed contemporary extension.

04The boot room will be a bright and welcoming space thanks to the large frameless glazed corner and roof, which also frames a view of the garden from all the way back within the original extension.

05The design of the building requires a high level of workmanship and local stonemasons, Smith & Wilson, have done excellent work on the masonry to the front elevation.

It is always really exciting to see a project progress so swiftly; each site visit reveals new details and design ideas brought to life. Senior Technologist Ben Hewlett has been administering the project on site and doing a great job!